Szakszuka (Shakshuka) – przepis

Szakszuka (Shakshuka) – przepis

Co ta Aneta znów wymyśliła? Szakszuka? A gdzie nasze polskie śniadania z lat 90-tych?!

Chyba bym się nie napracowała, nie? Bo chleb z masłem lub śmietaną (jak kto woli) posypany cukrem chyba każdy zna. I zrobić umie! Swoją drogą, jak można było kiedyś coś takiego jeść?! Dobrze, że nie mam zbyt wiele zdjęć z dzieciństwa, bo od nadmiaru cukru moje zęby były czarne. Serio! Mleczaki mi się strasznie psuły, ale co miałam zrobić? Przecież te kanapki to prawdziwa pyszota!!! W sensie kiedyś tak myślałam i czułam, teraz bym się nie zdecydowała. No bo w końcu teraz mam jakiś wybór.

No dobra, ale przecież nie jadałam takich kanapek codziennie. Były też zupy mleczne. Z lanymi kluskami najczęściej. Tak w ogóle to ciekawa jestem czy ktoś je jada do tej pory. To znaczy wiem, że jadają je pacjenci w szpitalach, ale chyba cateringu w/w instytucji nie trzeba komentować ;] Chodzi mi o to, czy ktoś je robi w domu tak sam od siebie dla siebie…. Hmm..

Ok! Przejdźmy do czasów teraźniejszych. Cukru nie jadam, bo za słodkim nie przepadam, a jak już chcę jeść słodkie to jem owoce. Nabiał mi nie służy – chyba, że odtłuszczony. A że lubię jeść zdrowo, smacznie i kolorowo to sobie urozmaicam czasem śniadania (jak znudzi mi się jedzenie codziennie tej samej mieszanki musli :P). No i raz JĄ zrobiła i się zakochałam. Serio! Wszyscy z mojego otoczenia – którzy jedli ze mną śniadanie oczywiście – już ją poznali. Jeśli ktoś zna, może zapytać moje rodzeństwo! Ba! Nawet szwagier, który śniadań na co dzień nie jada, a tym bardziej po „imieninach” – szakszukę zjadł i był zadowolony. (Pozdro, szwagier)

Weganką nie jestem, więc jajka jadam. Kocham pomidory. Czosnek dla zdrowotności jest genialny. Czyli to śniadanie idealne.

Dobra, już nie przedłużam, nie torturuję!

shakshuka

Składniki:

3 pomidory świeże lub 1 puszka

1 ząbek czosnku

1 cebula

1/2 łyżki oleju lnianego

4 jajka

przyprawy: sól, pieprz, oregano, kurkuma

Przepis:

Przygotowujemy pomidory: parzymy, ściągamy skórę i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy pokrojoną cebulę i utarty czosnek. Chwilkę smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pomidory i przyprawy. Kilka minut gotujemy aż pomidory wypuszczą sok. Wbijamy jajka i przykrywamy patelnię. Gotujemy około 5 min na bardzo małym ogniu (aż zetnie się białko).

I gotowe!

Po wyjęciu na talerz często dodaję szczypiorek. Podaję z grzankami z ciemnego pieczywa.

Smacznego!

Aneta

PS. Czasem do szakszuki dodaję szpinak. Sos robi się ciemny, ale bardzo smaczny – polecam!

shakshuka przepis

szakszuka przepis